» Italie


Sinds ik Assassin's Creed 2 en Brotherhood uitgespeeld heb, ben ik helemaal verliefd op Italie. Ik speel de spellen dan ook graag overnieuw. Als ik door de straten van Venetie, Rome, Firenze en†Monteriggino wandel, lijkt het alsof ik op vakantie ben. De oude gebouwen die al eeuwenlang op hun plek staan, de prachtige landschappen. Als ik om me heen kijk, word ik opnieuw verliefd. Helaas ben ik nog nooit in Italie geweest. Daar wil ik nu verandering in brengen. Heel Italie verkennen staat op mijn vakantie lijst bovenaan. Ik ben nog jong ik ben van 1987 dus ik heb tijd zat om mijn droom waar te maken. Als ik op vakantie ga naar Italie, zal ik alles wat ik beleeft en gezien heb†op deze website zetten. Ik ga nu wat meer informatie zoeken en hier op deze pagina zetten. Ik wil iedereen heel veel lees plezier toewensen.VenetiŽ
VenetiŽ is gebouwd op 120 eilanden, die voor een deel kunstmatig zijn gevormd. Om al die eilandjes met elkaar te verbinden, zijn er in VenetiŽ maar liefst 400 bruggen over de 177 kanalen. Die kanalen vervullen de functie van straat. Vroeger gebeurde dat uitsluitend met de bekende gondels. Tegenwoordig worden die voornamelijk door toeristen gebruikt. De Venetianen zelf gebruiken bootjes met motoraandrijving. Het is niet alleen de unieke ligging die bezoekers aantrekt. VenetiŽ heeft ook een rijke cultuur en er zijn prachtige bouwwerken en gebouwen te zien.†


San Marcoplein
Alleen al de San Marcoplein, het hart van de stad. Het plein is genoemd naar de evangelist Marcus, de beschermheilige van VenetiŽ. In 823 brachten de Venetianen zijn lichaam over vanuit AlexandriŽ, maar er was nog geen geschikte plaats om het in onder te brengen. Daarvoor werd de San Marcobasiliek gebouwd. Een bijzonder bouwwerk met verschillende stijlen. De 500 pilaren zijn allemaal anders. Het prachtige mozaÔek beslaat 4000 vierkante meter. Het altaarstuk Pala d'Oro dateert uit 1342 en heeft 2486 juwelen.

Aan het San Marcoplein vind je ook het Dogenpaleis. Tot de 18de eeuw werd VenetiŽ geregeerd door de Dogen. Zij waren niet alleen staatshoofd, maar gaven ook leiding aan de katholieke kerk. In hun glorietijd (12de Ė 14de eeuw) werd het Dogenpaleis gebouwd. Er is onder meer een enorm schilderij te zien van het paradijs. De Dogen waren hardvochtige regeerders. Iemand die hen niet beviel, werd zonder pardon ter dood veroordeeld. Om de plaats van terechtstelling te bereiken moest de "schuldige" over de Ponte dei Sospiri lopen, de Brug der Zuchten.
Kerken
San Zaccaria
San Michele
Santa Maria dei Miracoli
Basiliek van San Marco
Basiliek van Santa Maria della Salute
Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari
San Zanipolo
Ognissanti
Il Redentore
Chiesa di San Salvador
Chiesa di Santo Stefano
Chiesa di San MoisŤ

Bruggen
Brug der Zuchten
Rialtobrug
Ponte dell'Accademia
Ponte degli Scalzi
Ponte della Costituzione

Paleizen
Palazzo Ducale
Ca' Dario
Palazzo Vendramin-Calergi
Palazzo dei Camerlenghi
Ca' Pesaro
Ca' d'Oro
Ca' Rezzonico

Evenementen
Het bekendste evenement is het al eeuwen bestaande jaarlijkse Carnaval van VenetiŽ. Elke twee jaar wordt in VenetiŽ de kunsttentoonstelling "BiŽnnale van VenetiŽ" gehouden. Het Lido, dat een van de eerste mondaine badplaatsen was, is de locatie van het Filmfestival van VenetiŽ.
Monteriggioni
Monteriggioni is een plaats in de Italiaanse regio Toscane, in de provincie Siena. Monteriggioni behoort tot de best bewaarde middeleeuwse plaatsen van ItaliŽ. Het centrum ligt op een heuvel, de Monte Ala, en is geheel ommuurd. De dertiende-eeuwse muur wordt onderbroken door vijftien torens en twee stadspoorten. Het belangrijkste bouwwerk binnen de muur is de kerk Santa Maria Assunta uit de 12de eeuw die op het plein staat. De plaats werd gesticht in 1203, met een verdedigende positie tegen Florence. De muren en torens zijn vandaag de dag een goed voorbeeld van hoe een bastion in Toscane er destijds uitzag. In de computerspellen: Assasins Creed 2 en de opvolger hiervan, Assasins Creed Brotherhood, speelt Monteriggioni een belangrijke rol, en is deze zelfs bijna in zijn geheel nagebouwd.
Florence of Firenze
Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (Latijn voor 'bloei'). De stad werd opgezet als een militair Romeins kamp wat nog altijd te zien is aan het rechthoekige stratenplan met de bij het huidige Piazza della Repubblica elkaar kruisende cardo en decumanus. Gelegen aan de Via Cassia, de hoofdroute tussen Rome en het noorden, en in de vruchtbare vallei van de Arno werd de nederzetting al snel een belangrijk commercieel centrum. Keizer Diocletianus maakte Florence tot hoofdstad van de zevende regio, die Toscane en UmbriŽ omvatte. Na de romeinse periode werd de stad vaak het slachtoffer van de strijd tussen de Ostrogothen en de Byzantijnen waardoor de bevolking tot een magere 1000 inwoners terugviel. Tijdens de bezetting door de Longobarden in de 6de eeuw herstelde de stad en begon zelfs weer te groeien. Karel de Grote veroverde de stad in 774 en maakte het onderdeel van het hertogdom Toscane met als hoofdstad Luca. De bevolking groeide nog meer en de handel floreerde toen rond het jaar 1000 Florence de hoofdstad werd van Toscane. Toen aartsrivaal Pisa in belang achteruitging kreeg Florence nog meer belang als handelscentrum en begonnen de Florentijnse kooplieden en bankiers zelfs handelsnetwerken en filialen op te zetten in o.a. Vlaanderen en Engeland.
Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Sinds de 15e eeuw werd het, mede door de Medici, een belangrijk financieel centrum. Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d'oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden (=Gouden) Florijn heette. De bankiers financierden voor een groot deel de middeleeuwse Europese handel en industrie en de huurlegers van de koningen. Via huwelijken met de Europese aristocratie waren nakomelingen van de Medici koning of koningin van o.a. Frankrijk, Schotland en Spanje en leverden ze ook verschillende pausen. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737 toen de laatste machthebbende Medici kinderloos stierf. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad in de periode dat ItaliŽ nog niet helemaal herenigd was (zie Risorgimento) totdat Rome deze positie overnam toen de Kerkelijke Staat tenslotte werd veroverd door de Italiaanse troepen.


Kerken
Santa Maria del Fiore, ook bekend als Duomo (dom)
Het baptisterium bij de Duomo met beroemde bronzen deuren
Basilica San Lorenzo
Santa Maria del Carmine met de kapel La Capella Brancacci
Santa Maria Novella
Kerk Santa Croce
Orsanmichele
San Miniato al Monte
Santo Spirito

Bruggen
Ponte Vecchio (oude brug), die is gebouwd in 1345, en de Corridoio Vasariano, die ontworpen is in 1565, trekken veel toeristen. De brug is kenmerkend door bovengenoemde corridor en de vele winkels op de brug.
Paleizen
Palazzo Vecchio
Palazzo Pitti
Palazzo Medici-Riccardi

Pleinen
Piazza della Signoria waar de beeldengroep staat met een replica van het beroemde beeld van David (Michelangelo)
Piazzale Michelangelo, bovenop een heuvel met mooi uitzicht
Piazza SS. Annunziata, met de fontein Pietro Tacca omringd door drie zuilengangen
Piazza della Repubblica

Overig
De campanile (klokkentoren) van de Duomo
De Loggia dei Lanzi
Piazza della Libertŗ, een triomfboog
Boboli-tuinen, aangelegd voor de familie Medici
Biblioteca Nazionale Centrale (1911-1935)
Biblioteca Medicea Laurenziana bij de basiliek van San Lorenzo

Keuken
De Florentijnse keuken leunt sterker op de traditie van het eten op het platteland dan op het hogere koken. Net als in de overige delen van Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van eerlijke, weinig bewerkte ingrediŽnten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees. Traditioneel wordt het gehele dier gegeten: zo staan diverse soorten pens (trippa en lampredotto) op het menu en die worden ook verkocht bij stalletjes op straat.

Typische antipasti zijn de crostini toscani, licht geroosterde ronde sneden brood met een pastei op basis van kippenlever, en gesneden rauwe ham (prosciutto) en worstsoorten (salame). De prosciutto wordt in de zomermaanden vaak met meloen gegeten.

Het typisch zoutloze Toscaanse brood wordt in de Florentijnse keuken veel gebruikt, vooral in zijn beroemde soepen: ribollita en pappa al pomodoro en in een salade van brood en verse groenten (panzanella) die vaak 's zomers wordt opgediend. Het bekendste vleesgerecht is de bistecca alla fiorentina, een soort T-bone steak van het Chianinarund geroosterd op houtskoolvuur. Vrijwel alle hartige gerechten worden royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie.
Rome
Het ontstaan van Rome is een gebeurtenis waar meerdere verhalen over de ronde gaan.
Mythe
Keizer Augustus had opdracht aan Vergilius en Livius gegeven om een verhaal over het ontstaan van Rome te maken, dat werd Ab Urbe Condita. Daarin werd nadruk gelegd op de goddelijke oorsprong.

Rome werd volgens die mythe gesticht door Romulus en Remus op 21 april van het jaar 753 v.Chr., dit is ook het begin van de Romeinse tijdrekening. De stad en de omgeving, Latium zijn sindsdien permanent bewoond geweest.

Werkelijkheid
Volgens archeologen is Rome ontstaan in een viertal stappen:

- In de 10e eeuw v.Chr. kwamen er enkele kleine nederzettingen van Latijnen op de Palatijn en op de Esquilijn, twee van de zeven heuvels van Rome.
- In de 8e eeuw v.Chr. kwamen er nieuwe nederzettingen op de Palatinus, Esquilinus en op de Caelius. Het bondgenootschap Roma Quadrata werd opgericht tussen de twee nederzettingen op de Palatijn. Zo werden die twee nederzettingen sterker op militair vlak. Er kwam ook een omwalling rond de Palatijn, de eerste omwalling.
- De derde stap vond plaats in de 6e eeuw v.Chr., dan kwamen er nog meer nederzettingen op die drie heuvels en vielen de Etrusken binnen. Ze veroverden Rome dat dan nog bestond uit enkele nederzettingen. Ze verenigden die nederzettingen op de drie heuvels tot een stad.
- In de laatste fase, tijdens de 4e eeuw v.Chr. breidde de stad verder uit tot de vier andere heuvels waar geen nederzettingen waren. Rome kreeg het de omvang van een stad doordat de zeven nederzettingen met een muur verbonden werden, en een echte stad gingen vormen.[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Teller

Klokje

Forum

Update

  • Deze site is voor het laatst bewerkt op 3 April 2011

Twitter

Weergave

  • Deze website is het mooist als je hem bekijkt met Internet Explorer.

Free counter and web stats Copyright 2002-2018